11.11.06

Σερβιτόροι

Πήγα χθες το βράδυ για δείπνο στο σπίτι του sensei. Η σύνθεση της παρέας πολύ ενδιαφέρουσα: κυρίως μεταπτυχιακοί φοιτητές και πιο συγκεκριμένα ένας καναδός φιλόσοφος, μια κινεζοαμερικανίδα βιολόγος, ένας πολωνοαμερικάνος ψυχολόγος, μια γαλλίδα πολιτικός επιστήμων, ένας ρωσοαμερικανοεβραίος βιολόγος, ένας ρώσος πληροφορικάριος. Κι εγώ. Όλοι aikidokas. Και ο sensei. Ένας πολύ ενδιαφέρον άνθρωπος, αισίως στο 68ο έτος της ηλικίας του, που άρχισε να ασχολείται με το aikido στα 45! Το δείπνο είχε οργανωθεί για να χαιρετήσουμε το Μαρκ, τον ψυχολόγο της παρέας, που αποφοίτησε πρόσφατα και αναχωρεί για το Seattle, όπου βρήκε μια θέση ως experience architect σε κάποια εταιρία.

Και μετά τις φιλότιμες προσπάθειες του Μαρκ να μας εξηγήσει τι εστί experience architect (!) και διάφορα σχετικά ευτράπελα, όπως ότι ένας γνωστός του αρχιτέκτονας επέμενε ότι είναι παράνομο να αποκαλείται architect αν δεν έχει πτυχίο αρχιτέκτονα, η συζήτηση απογειώθηκε. Από χώρα σε χώρα και από γνωστικό αντικείμενο σε γνωστικό αντικείμενο. Περί φιλοσοφίας και επιστήμης και ψυχολογίας, με τον Αριστοτέλη και τους κατά 95% ελληνικής προέλευσης επιστημονικούς όρους να ξεπετάγονται με κάθε ευκαιρία. Και περί της διαφορετικότητας όλων των λαών που αντιπροσωπεύονταν στο τραπέζι.

Και αφού η Γαλλίδα μας ενημέρωσε πως τις προάλλες άλλαξε δέκα χρώματα όταν ευρισκόμενη μεταξύ αμερικανών συμφοιτητών της σχολίασε πόσο κακό ήταν το κρασί που κάποιος είχε φέρει για να διαπιστώσει σύντομα ότι κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο για τα αμερικανικά δεδομένα και η Κινέζα εξέφρασε την έκπληξη της κάθε φορά που πηγαίνει στο σπίτι αμερικανών φίλων της και ακούει τους γονείς να πλέκουν χίλια δυο εγκώμια για τα παιδιά τους, για το πως τα καταφέρνουν καλύτερα από το μέσο όρο στην τάδε η τη δείνα δραστηριότητα, τη στιγμή που ο Κινέζος γονιός θα ρωτήσει το παιδί που θα του φέρει το 95% από το σχολείο τι έγινε το υπόλοιπο 5%, η συζήτηση στράφηκε στο πως στα μάτια των Αμερικάνων τόσα πράγματα "μεταφράζονται" σε $$$ και στο πόσο κεντρική είναι σε αυτό τον τόπο η έννοια του efficiency.

Και θυμήθηκα ένα περιστατικό που κυριολεκτικά με είχε συγκλονίσει όταν είχα πρωτοέρθει εδώ, πριν 3 περίπου χρόνια. Είχαμε τότε βγει με μια μεγάλη παρέα Ελλήνων σε ένα εστιατόριο (κλασσική περίπτωση εστιατορίου μέσα σε mall πάνω σε αυτοκινητόδρομο...). Καθόμαστε λοιπόν και έρχεται ο σερβιτόρος, μες στην καλή χαρά: "my name is ... and I will be serving you tonight". Το προσπερνάμε αυτό. Αρχίζει λοιπόν να σερβίρει νερό στους περίπου 10 παρευρισκόμενους και πηγαίνει από άνθρωπο σε άνθρωπο επαναλαμβάνοντας τις ίδιες ακριβώς κινήσεις και τα ίδια ακριβώς λόγια... Ίσα που δεν ξεσπάσαμε σε γέλια. Και προσπαθούσα χθες να εξηγήσω στους αμερικανούς της παρέας ότι στην Ελλάδα π.χ. , αν ο σερβιτόρος δεν έχει τις καλές του μπορει και να σε βρίσει που λέει ο λόγος, ενώ αν έχει τα κέφια του θα κόψει και λίγο κίνηση, θα κάνει και κανένα σχόλιο για τη συγκεκριμένη παρέα. Και ότι κατ'επέκταση τα πράγματα συμβαίνουν με ένα τρόπο πιο φυσικό θα έλεγα, με λιγότερες μάσκες και προσωπεία.

Είναι μου φαίνεται αυτό το παράδειγμα αρκετά γλαφυρό και κατά τη γνώμη μου δίνει και μια πολύ καλή εξήγηση του γιατί οι Αμερικάνοι έρχονται δεύτεροι (μετά τους Ελβετούς) στον αριθμό των ψυχολόγων και ψυχιάτρων ανά κάτοικο...

Και συνειδητοποιώ πόσο λιγότερο με αγγίζουν ή μάλλον ενοχλούν καταστάσεις αντίστοιχες με αυτή σήμερα, τρία χρόνια μετά...

Πολύ χαίρομαι που επιστρέφω στην πατρίδα για την Πρωτοχρονιά, έστω και για μια εβδομάδα.

3 Comments:

Blogger Anastasia Konstantakatou said...

συνυπογράφω.

προσθέτω μόνο ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους ψυχιάτρους. για τα υπόλοιπα, το γνωστό, been there done that. και είναι καλό, είναι εμπειρίες.

12:25 π.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Είναι πανέμορφες αυτές οι παρέες και οι συζητήσεις με τόσο ενδιαφέροντες ανθρώπους από όλο τον κόσμο! Ελπίζω να εκτιμάς ότι δεν θα είχες ποτέ τέτοιες εμπειρίες στην Ελλάδα ούτε σε 100 χρόνια!

Επίσης, μπορεί οι σερβιτόροι μας να είναι πιο άμεσοι αλλά σε κανέναν μας δεν αρέσει όταν είναι αγενείς ή κακομούτσουνοι. Γενικά προτιμώ να κάνω τις παρατηρήσεις στις διαφορές κουλτούρας χωρίς χρωματισμό καλού/κακού αλλά άμα είναι να χαρακτηρίζουμε, να μην ξεχνάμε και τα "κακά" της ελληνικής κουλτούρας, ε; Έχει βαρεθεί η υφήλιος να μας ακούει τους έλληνες να λέμε πώς τα κάνουμε/ξέρουμε όλα καλύτερα! Είναι φυσικό κάθε έθνος να νιώθει το ίδιο αφού έτσι έχει μάθει ότι είναι το "σωστό"...

11:36 μ.μ.  
Blogger rosemary said...

χαίρεται anastasia. ορθό το σχόλιο για τους ψυχιάτρους, απλά δε διατύπωσα προσεκτικά αυτό που είχα στο νου μου (πρόκειται για έναν από πολλούς λόγους που προκαλούν το φαινόμενο)

καλημέρα Σταύρο. σαφώς και τις εκτιμώ τις εμπειρίες αυτές, και πραγματικά τις απολαμβάνω. στους σερβιτόρους τώρα: όντως, δε μου αρέσει όταν είναι αγενείς, αλλά προτιμώ το αγενείς κάποιες φορές και "ζεστοί" και ανθρώπινοι κάποιες άλλες από το προσωπείο που περιέγραφα στο κείμενο μου. είναι θέμα αισθητικής. και προσέγγισης της ζωής, της δουλειάς κ.λπ. κ.λπ. και μου αρέσει να παίρνω θέση, δεν έχει να κάνει με καλό-κακό, έχει να κάνει περισσότερο με το με εκφράζει/αγγίζει/συγκινεί ή όχι.

12:06 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home